Құрғақшылыққа төзімді бидай сұрпы шығарылды

Құрғақшылыққа төзімді бидай сұрпы шығарылды

Қазақстандық ғалымдар бидайдың жаңа сұрпын шығарды. Ол әдеттегі астықтан гөрі ерте піседі әрі құрғақшылыққа төзімді.

Тың тұқымды Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығының ғалымдары әзірлеген. Жаңа дақыл түрі гектарына 35% дейін өнім береді. Жергілікті селекционерлер осы күнге дейін бидайдың 30-дан астам жаңа сұрпын шығарған. Олар аймақтағы егістік алқаптарының 70% себіліп жүр.

Әділхан Бәбкенов, бидай селекциясы бөлімінің меңгерушісі:

- Бұл – орташа ерте пісетін сұрып. Нақтырақ айтсақ, 90-95 күнде жетіледі. Ол құрғақшылыққа және түрлі ауруларға төзімділігімен ерекшеленеді.

1. Жасанды интеллектті қолданасыз ба?